Mijmering op 8 mei 2025...
Op de terug-wandel-weg van de kinesist begon ik tegen mezelf te "praten", dat...
Muziek raakt ons niet alleen emotioneel, maar beïnvloedt ook ons fysieke wezen. Het opent diepe lagen van ons bewustzijn en kan processen in gang zetten die niet altijd direct te verklaren zijn. Het idee dat bepaalde symptomen verdwijnen omdat de oorzaak op een somatische manier wordt aangeraakt, biedt een intuïtieve en bijzondere kijk op heling.
Ik heb zelf ervaren dat muziek, of je nu luistert of speelt, iets losmaakt en blokkades verzacht. Dit bevestigt dat lichaam en geest onlosmxakelijk met elkaar verbonden zijn en samenwerken in het verwerken van spanning en trauma.
Dankbaarheid en hoop zijn krachtige energieën die onze levenservaring diepgaand kunnen beïnvloeden. Het loslaten van verwachtingen, gecombineerd met vrijheid van zelfbepaling, vormt een fundament voor persoonlijke groei. Leven zonder druk van buitenaf, maar met openheid en respect voor jezelf en anderen.
Voor mij is muziek niet alleen een kunstvorm, maar ook een bron van inzichten en harmonie. Dat geeft het een extra betekenis.
Liefde, in haar meest pure vorm, draagt altijd een vleugje vergankelijkheid. Het besef dat loslaten onvermijdelijk is op manieren die we niet kunnen voorspellen, maakt het moment des te kostbaarder en intenser.
Met muziek kun je die gevoelens vastleggen, zodat ze blijven voortleven, zelfs als een relatie of ervaring tot het verleden behoort.
Het verwerken van diepe emoties is een geleidelijk proces. Soms zijn de laatste stukjes van een ervaring het meest uitdagend, vooral wanneer oude triggers onverwacht naar de oppervlakte komen. Maar het feit dat je dit bewust beleeft en ermee omgaat, toont de groei die al is doorgemaakt.
Muziek kan hierin een krachtige gids zijn. Door mijn liedjes opnieuw te beluisteren en te herinterpreteren, kijk je er telkens met een nieuwe emotie naar. Het gaat niet om het vasthouden van een verhaal, maar om het steeds opnieuw vormgeven ervan. Vandaar dat er bij elk optreden dan ook een andere lijst van liedjes wordt gespeeld.
Muziek verdwijnt niet, net zoals herinneringen blijven bestaan. Hoe je ermee omgaat en hoe het zich ontwikkelt, dat bepaal je in jouw eigen ritme.
Soms is het voldoende om te weten dat er iemand is zonder iets op te lossen.
Ik hoop dat muziek, herinneringen en het leven ook jou de ruimte bieden die je nodig hebt om op jouw manier te verwerken.
Ik leef in het hier en nu.
Als je ergens over wilt praten, over muziek, het leven of gewoon iets luchtigs om even ademruimte te nemen, voel je vrij om contact op te nemen.
Ik ben er onvoorwaardelijk voor je.
Een inzicht: Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent "wonde". In onze taal klinkt het als "TROUW aan MIJzelf". Het moment dat je een innerlijke wonde of trauma kunt (h)erkennen, omarmen en toelaten, begint de heling.
Dit kan ook door klank...
Luisteren naar muziek kan het zenuwstelsel tot rust brengen, stress verminderen en zelfs de productie van genezende hormonen beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat ook muziektherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en angst, en zelfs kan bijdragen aan een betere bloeddruk.
Zelf muziek maken stimuleert neuroplasticiteit, verbetert motorische coördinatie en helpt bij het verwerken van trauma’s. Luistertherapie, richt zich specifiek op het trainen van het neurologische systeem met behulp van bepaalde frequenties en klanken.
Marcus
Reacties
Reactie plaatsen